Centrum pomoci

Kultúra pitia kávy

Kultúra pitia kávy je známa na celom svete a každá krajina má svoj vlastný recept na prípravu tohto nápoja. Spôsoby prípravy kávy sa v priebehu rokov pozmenili a vylepšili.

Boli vynájdené prístroje na prípravu espresa z mletej kávy, vďaka nim si môžeme vychutnať napríklad slávne talianske espreso. Doposiaľ sa ale používajú aj tradičnejšie spôsoby prípravy, teda tie, ktoré sa obídu bez moderných technických riešení. Jednou z najstarších metód je príprava tureckej kávy opakovaným varením v špeciálnej kanvičke. V dnešnej dobe každá dobrá kaviareň ponúka široký výber kávy a rôznych spôsobov jej podávania.

K ďalším známym typom kávy patria tiež írska káva obohatená trochou whisky alebo ľadová káva (frapé), nápoj pre horúce dni, ktorý začali ako prví pripravovať Taliani. Taliani zaviedli tiež termín „Caffé latte", ktorý označuje kávu servírovanú s napeneným mliekom. Okrem zrnkovej kávy, vysoko cenenej labužníkmi, ktorí ju považujú za jedinú „pravú" kávu, existuje tiež instantná káva alebo ochutená káva - napríklad s nádychom vanilky alebo orieškov.

K príprave kávy iným než tým najjednoduchším postupom, pri ktorom sa zaleje pomletá káva horúcou vodou alebo sa káva pripraví v prístroji na espreso, sa používa tradičný kávovar. Túto metódu oceňujú najmä znalci, pretože si zachováva plnú arómu a chuť kávy. Ako vidno, káva má mnoho tvárí a všetky tajomstvá jej chuti ešte neboli odhalené. Niet teda divu, že si mnohí z nás proste nevedia bez kávy predstaviť ani jediný deň. Niektorí ľudia dokonca pristupujú k pitiu kávy ako k obradu, ktorým velebia jej prednosti. Všeobecne uznávaný je tiež stimulujúci a osviežujúci účinok kávy, pričom najnovšie výskumy ukazujú, že káva zlepšuje koncentráciu.

Všetkého s mierou, hovorí ale staré príslovie, a tak aj v prípade kávy je dobré vedieť, kedy prestať.