Centrum pomoci

Džúsy – bohatý zdroj vitamínov

Pitie džúsov je veľmi účinná metóda čistenia tela. Džúsy by sa mali piť veľmi pomaly a nemali by byť ani príliš studené, ani príliš teplé. Môžeme ich pripraviť zmiešaním rôznych ingrediencií. Moderné kuchynské vybavenie umožňuje rýchlu prípravu čerstvých štiav, ktoré by sme mali trvalo zaradiť do svojho každodenného jedálnička. Džúsy navyše dodávajú našej strave chuť a uľahčujú jej vstrebávanie.

Nižšie nájdete niekoľko príkladov džúsov s priaznivými zdravotnými účinkami:

  • Broskyňový džús. Indikácia pre použitie sú: poruchy srdcového rytmu, zápcha, anémia a žalúdočné ochorenia so zníženou kyslosťou žalúdočných štiav. Je vhodné vypiť ¼ pohára pred jedlom. Niektoré kontraindikácie: nadváha, alergie a diabetes.
  • Hroznový džús. Okrem toho, že je tento džús veľmi bohatý na vitamíny a stopové a minerálne látky, pôsobí tiež ako diuretikum, expektorans (podporuje vykašliavanie) a preháňadlo, má antibakteriálne účinky, vyvoláva potenie a znižuje hladinu cholesterolu. Na liečebné účely by sa mal užívať trikrát denne. Tento džús by ale nemali piť ľudia s cukrovkou, nadváhou, gastrointestinálnymi vredmi lebo zažívacími ťažkosťami spôsobujúcimi časté hnačky, a to vôbec alebo iba v malom množstve.
  • Džús z granátových jabĺk. Dodáva silu, revitalizuje vaše telo a reguluje trávenie. Je to tiež biogénny stimulant, ktorý sa používa pri liečbe pankreasu. Odporúča sa pri anémii a po operáciách. Môžete piť ¼ pohára trikrát denne. Nikdy ho nezabudnite zriediť vodou. Ochránite si tak žalúdočnú sliznicu a zubní sklovinu. Pitie veľkého množstva tohto džúsu môže vyvolať zápchu.
  • Grapefruitový džús. Stimuluje metabolizmus, trávenie, reguluje funkciu pečene, znižuje krvný tlak, pomáha pri liečbe aterosklerózy a je prevenciou kŕčových žíl.
  • Malinový džús. Tento džús sa odporúča pri anémii, ateroskleróze, hypertenzii a ochoreniach obličiek.